Regeringens nye ungepakke vil forlænge perioden, hvor unge mennesker kan sendes i virksomhedspraktik. Metal vender sig kraftig mod forslaget, som forbundet stempler som "spekulation i lavpris-aktivering".
13 ugers arbejde - men ingen løn. Det vil være realiteterne for unge under 30, hvis regeringen kommer igennem med sin nye ungepakke. Et af forslagene i pakken går nemlig ud på at forlænge perioden med virksomhedspraktik fra i dag fire uger til 13 uger.
- Der er ingen tvivl om, at det her forslag vil gavne arbejdsgiverne. De får jo gratis arbejdskraft - betalt af skatteborgerne. Men de ledige får ingen glæde af det. Der er ingen undersøgelser, ingen dokumentation, der kan bevise, at virksomhedspraktik virker for forsikrede ledige, siger Allan Lyngsø Madsen.
Han peger på en undersøgelse, som Dansk Metal har gennemført blandt de af forbundets medlemmer, der har været i virksomhedspraktik:
- Alle - såvel unge som gamle - oplever, at virksomhedspraktikken bliver misbrugt af arbejdsgiverne til at få gratis arbejdskraft. Og chancen for at få job i virksomheden efterfølgende er minimale, siger Allan Lyngsø Madsen.
Blot 10 pct. af de Metal-medlemmer, der var i virksomhedspraktik sidste år, fik efterfølgende job i virksomheden.
- Vores medlemmer føler sig misbrugt og til grin, når de bliver sendt ud til et job, som egentlig burde være et helt ordinært arbejde, men hvor arbejdsgiveren får staten til at betale lønnen, siger Allan Lyngsø Madsen.
- Vi har talrige eksempler på, hvordan virksomhederne udnytter ordningen i dag, og derfor giver det slet ikke mening bare at udvide den, siger Allan Lyngsø Madsen.
Han mener, at regeringen spekulerer i lavpris-aktivering:
- Virksomhedspraktik er jo superbilligt, fordi staten ikke har andre udgifter end dagpengene. Samtidig er virksomhederne jo glade for at få statsbetalt arbejdskraft, men de ledige får intet ud af det, forklarer Allan Lyngsø Madsen.
Han peger på, at andre værktøjer vil være langt mere brugbare:
- Opkvalificering er langt mere effektivt. Det skaffer faktisk folk i job, når de eksempelvis tager et AMU-kursus, som giver de kvalifikationer, vi ved, virksomhederne efterspørger, siger Allan Lyngsø Madsen.
Læs mere her
tags: regeringen, virksomhed, regering, penge, arbejdskraft, arbejdsgiver, Dansk Metal
Ingen kommentarer:
Send en kommentar