Igen i år er der stor stigning til uddannelserne på professionshøjskolerne. Professionshøjskoler og ingeniørhøjskoler står tilsammen for en stigning på 10 pct. ift. optaget i 2010. Den samlede stigning i optaget for alle de videregående uddannelser er på 9,4.
Sektorens tre største uddannelser kan notere en stigning er på henholdsvis 17 pct. på pædagoguddannelsen, 5 pct. på sygeplejerskeuddannelsen og 2 pct. på læreruddannelsen. Pædagoguddannelsen har dermed fastslået sin position som Danmarks største videregående uddannelse. De tre uddannelser udgør til sammen 20 pct. af optaget til videregående uddannelser.
?Professionshøjskolernes centrale betydning som leverandører af højtuddannet arbejdskraft i alle egne af landet er fastslået. Uddannelse er nøglen til beskæftigelse og en afgørende forudsætning for at styrke Danmarks vækst- og innovationsevne, og det forstår de unge?, siger Erik Knudsen, formand for Professionshøjskolernes Rektorkollegium.
?Uddannelser, der kombinerer teori og praktik, har fortsat stor appel til de unge, uanset om uddannelserne retter sig mod job i stat, kommuner og regioner eller beskæftigelse i den private sektor?, fortsætter Erik Knudsen.
Flere uddannelser må i år melde alt optaget, uanset om ansøgerne er villige til at flytte
for at få opfyldt deres uddannelsesønske. Heller ikke i år er der ledige pladser på Jordemoderuddannelsen, Radiografuddannelsen og Fysioterapeutuddannelsen, som alle tre er centralt dimensioneret. Situationen giver anledning til at overveje, om udfordringerne med de mange afviste skal løses gennem et større udbud af uddannelsespladser på udvalgte områder. ?Derfor har vi allerede bedt undervisningsministeriet om et møde, hvor vi kan få diskuteret situationen og mulige løsninger?, udtaler Erik Knudsen, Vi har en forpligtelse til både at søge at mindske antallet af afviste ansøgere og til at sikre professionerne den nødvendige arbejdskraft i de kommende år.?
?Tallene viser imidlertid også, at der fortsat er mange uddannelser med ledige pladser, hvis man er villig til at flytte efter uddannelsen?, tilføjer Erik Knudsen.
Der er fyldt op på pædagoguddannelsen på UC Nordjylland men ellers er der ledige pladser på de øvrige 6 professionshøjskoler i landet, selvom der kan være enkelte af de lokale udbudssteder i de seks professionshøjskoler, hvor der er fyldt op, såsom i København og Århus.
Sygeplejerskeuddannelser er fyldt op i København, Hillerød, Roskilde, Odense, Vejle og Århus. Men med 91 ledige pladser på landsplan ligger optaget under den samlede dimensionering, og man kan stadig blive optaget, hvis man er villig til at flytte eller pendle.
Selv med den lille stigning i optaget på læreruddannelserne er der ledige pladser flere steder i landet. Kun VIA/Århus, VIA/Silkeborg, UCC/Zahle og Metropol/ Frederiksberg har ingen ledige pladser.
Derfor maner Erik Knudsen også i første omgang til besindighed i spørgsmålet om at skaffe flere uddannelsespladser. ?Erfaringerne viser, at ansøgere, som afvises i første omgang, finder en vej enten til ønskeuddannelsen eller anden relevant uddannelse.?
Optagelsestallene til professionshøjskolernes uddannelser samt udviklingen i sektorens optagelsestal fra 2008-2011 offentliggøres på Professionshøjskolernes Rektorkollegiums hjemmeside på www.uc-dk.dk.
Kontakt
Formand Erik Knudsen, Professionshøjskolernes Rektorkollegium, Mob. +45 2960 5988
Læs mere her
tags: København, Danmark, 2010, 2011, 2008, Odense, Århus, Vejle, Frederiksberg, uddannelse, Nordjylland, Roskilde, Silkeborg, Hillerød, undervisningsminister, videregående uddannelse, arbejdskraft, innovation, sygeplejerske, beskæftigelse, undervisning,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar