torsdag den 28. november 2013

Erhvervsfolk kan blive forskere på deltid

Aalborg Universitet vil nu tilbyde erhvervsfolk en forskeruddannelse på deltid, så de kan pleje en karriere ved siden af studierne. Et nyt ph.d. program i innovation og teknologiledelse skal forsyne virksomhedernes nøglemedarbejdere med viden, som de ellers er nødt til at købe sig til hos eksterne konsulenter.

Den nye forskeruddannelse etableres i samarbejde med det svenske teknologi-universitet Chalmers i Göteborg og den hollandske TSM Business School i Enschede. Målgruppen er erhvervsfolk fra hele verden, som gerne vil videreuddanne sig inden for forskning. Mens det normalt tager tre år at gennemføre en ph.d.-forskeruddannelse, vil deltagerne på den kommende uddannelse skulle bruge fem år på opgaven. Til gengæld er der taget højde for, at de skal kunne passe deres arbejde, mens de dygtiggør sig på højeste niveau.

Længe næret ønske
Aalborg Universitet har gennem en årrække haft ambitioner om at tilbyde en uddannelse af den type, så professor Harry Boer fra Aalborg Universitets Center for Industriel Produktion er begejstret over, at det nu omsider lykkes.

for mange ledere i industrien. Især når de beskæftiger sig med teknologi, hvor de konstant er under pres for at udnytte eksisterende forretningsmuligheder og udforske nye muligheder. Det er umuligt for målgruppen at hellige sig en uddannelse på fuld tid, og derfor er det vigtigt, at vi nu har mulighed for at tilbyde en mere smidig løsning, forklarer Harry Boer.

Selv om det kan være en udfordring at finde den nødvendige tid til både job og forskerstudier, er Harry Boer overbevist om, at tilbuddet vil være attraktivt for medarbejdere i virksomheder med stort fokus på teknologi og innovation.

- De får en unik mulighed for at forbedre deres viden og forskningsfærdigheder via problemstillinger, som er relevante for deres eget arbejde, og de kommer til at samarbejde med internationale medstuderende og førende virksomheder inden for innovation og teknologi, lover Harry Boer.

Men han véd godt, at der også ligger en opgave i at overbevise virksomhederne om, at de skal ofre en lang og dyr ekstra uddannelse på medarbejdere, der i forvejen gør det godt.

- Uddannelsen gør medarbejderne i stand til at tackle svære udfordringer, som virksomhederne ellers typisk henter hjælp til hos konsulentvirksomheder. Men eksterne konsulenter er dyre, og når de er færdige, forsvinder deres viden igen. Det gør den ikke, hvis virksomhedernes egne medarbejdere i stedet bliver udstyret med de nødvendige kompetencer, understreger Harry Boer.

International fra starten
Samarbejdet med de to udenlandske universiteter er en vigtig forklaring på, at det nu lykkes at få etableret uddannelsen. Det internationale snit skal være med til at sikre søgningen til uddannelsen og kvaliteten af undervisningen.

- Vi havde oprindelig en idé om at starte uddannelsen selv, men det giver rigtig god mening at etablere den internationalt fra starten. Holland og Sverige har henholdsvis tre og to gange så mange indbyggere som Danmark, så ved at slå os sammen med universiteter derfra, får vi en større mængde af mulige ansøgere til uddannelsen. Samtidig giver det en interessant bredde både på deltager og vejledersiden, fortæller Harry Boer, som satser på at det første hold med 10-15 deltagere kan starte til februar.

Kontakt:
Professor Harry Boer, Center for Industriel Produktion, Aalborg Universitet, tlf. 9940 8934, mobil 4076 1123

Fuldmægtig Helen Kjerstein Kristensen, ph.d.-kontoret, Aalborg Universitet, tlf. 9940 7373

Videnskabsjournalist Carsten Nielsen, Aalborg Universitet, mobil 2340 6554

Fakta:

- Bag uddannelsen står De Ingeniør-, Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakulteter ved Aalborg Universitet, Afdelingen for Teknologiledelse og Økonomi ved Chalmers Universitet og TSM Business School.

- Uddannelsen er en betalingsuddannelse med et årligt gebyr på 11.800 euro til dækning af kurser og vejledning.

- Uddannelsen er tilrettelagt som et to-årigt kursusbaseret forløb efterfulgt af et tre-årigt forskningsforløb med en ph.d. afhandling som resultat. Deltagerne vil dog også have mulighed for at afslutte med en industri-relevant opgave efter grundforløbet.

Læs mere her

tags: Danmark, euro, Sverige, Holland, uddannelse, Göteborg, Aalborg, Aalborg Universitet, virksomhed, teknologi, journalist, videnskab, undervisning, studerende, innovation, Fakta,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar