’Nyt AMU’ på erhvervsskolerne er nu et år gammelt, og intentionerne er visionære. Men des–værre er erfaringerne fra handelsskoler landet over, at både de små fag og de små virksomheder er klemt af nye snærende regler og deres efteruddannelsesmuligheder er forringede.
Efteruddannelse betragtes af regeringen som vitalt, hvis Danmark fremover skal kunne klare sig i den internationale konkurrence. Alligevel har Undervisningsministeriet blandt andet med nye vejledninger lagt hindringer i vejen for gennemførelse af AMU–kurser for ansatte på min–dre virksomheder.
"Nyt AMU lægger i intentionerne op til ’åbne’ hold og fleksible afholdelsesformer med speciel fokus på de små og mellemstore virksomheder. Men ønsker man fra politisk hold øget og bedre efteruddannelse, så må ressourcerne og rammerne også stilles til rådighed", siger Steen Sørensen, formand for handelsskolernes direktører.
Små virksomheder og små fagområder kan ikke længere benytte den såkaldte "tompladsordning", der ellers har gjort det muligt for virksomheder, der ikke kunne etablere et helt AMU–hold, at købe de tomme pladser på hold. Økonomien i AMU–systemet er meget stram, og der skal 16–20 kursister til et hold, hvis det skal kunne løbe rundt for skolerne. En virksomhed, der kun har fx 14 kursister, har derfor kunnet købe de tomme pladser. Virksomheden har betalt hele udgiften, så der har ikke været tale om at belaste statskassen.
Det er til skade for efteruddannelsen af de små virksomheders medarbejdere og også de mellemstores at mange kurser ikke længere kan gennemføres på grund af manglende tilslutning. De stramme tilskudsregler får skolerne til at satse på de store virksomheder, der kan stil–le hele AMU–hold. Regeringens målsætning om en øget indsats på efteruddannelsesområdet specielt for de små og mellemstore virksomheder tilgodeses derfor ikke.
En anden barriere for god efteruddannelse på erhvervsskolerne er, at tilrettelæggelse og mar–kedsføring af AMU–kurser ikke længere må kædes sammen med indtægtsdækket virksomhed. De bedste uddannelsesforløb består nemlig af konsulenttimer, AMU og virksomhedsspecifikke aktiviteter i form af indtægtsdækket virksomhed tre aktiviteter, som nu ikke længere må hverken beskrives eller markedsføres sammen.
"Intentionerne i Nyt AMU er gode. Men vejledninger gør efterhånden reglerne så snævre, at det er svært for skolerne at bruge AMU–systemet som et element i de længerevarende, sam–menhængende og praksisrelaterede uddannelsesforløb, som regeringen ellers gerne ser", fortsætter Steen Sørensen.
For flere oplysninger: Formand for HFI Steen Sørensen: 2220 1854, formand for HBF John Dahl: 33 30 43 43, sekretariatschef i HFI Annette Larsen 33 93 66 99, sekretariatschef i HBF Ulla Groth, 33 91 33 90.
Nyhedsbrevet Orientering fra handelsskolernes forstanderforening (HFI) og Handelsskolernes Bestyrelsesforening (HBF) vedhæftet.
Læs mere her
tags: Danmark, direktør, politi, uddannelse, statskassen, regeringen, virksomhed, regering, efteruddannelse, Undervisningsministeriet, konkurrence,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar