søndag den 21. april 2013

Bygningssnedker Jan Engel går på pension

Efter et langt liv med metal, træ og rigtig mange rare mennesker takker Jan Engel snart af hos Niels Moestrup i Tune for at gå på pension. Mere sejlads og flere rejser venter forude

Bag det rolige og ungdommelige ydre gemmer der sig et menneske med mange talenter. De fleste mennesker i Greve og omegn kender Jan Engel som inkarneret ekspert i træ og byggesager, men oprindeligt er han faktisk uddannet gørtler, der er et snart glemt håndværk inden for metalbearbejdning med et ofte kunstnerisk præg. I 1960erne var Jan Engel således med til at udvikle Louis Poulsens kobber-koglependel, som Poul Henningsen i 1958 tegnede til Langelinie-pavillonen i København.


Fra metalkunst til træhåndværk

Men han var ikke for ingenting søn af en træmand, og inden længe trak familieforetagendet hjemme i Greve.

- Min far købte i 1971 et værksted i Håndværkerbyen, da dette nye erhvervsområde for alvor begyndte at skyde op, og her kom jeg i lære som bygningssnedker. Vi foretog gennem årene et glidende generations¬skifte, så jeg i 1990 havde overtaget William Engel & Søn A/S 100%, og min far trådte ud for at gå på pension, fortæller Jan Engel, der fylder 64 år til august og selv har planlagt sin tilbagetrækning i god tid.


Let omstilling fra selvstændig til ansat

Efter godt 10 år med fod under egen høvlbænk spurgte han i det lokale erhvervsnetværk, om der mon var nogen, der var interesserede i at overtage virksomheden med kundeportefølje og alle aktiver.

Det var der, for på samme tid var en anden lokal tømrer- og snedkermester, udkik efter et firma, han kunne overtage og lade indgå i sin voksende virksomhed i Tune. Det var ingen andre end den dengang 30-årige Niels Moestrup.

- Det har været helt fantastisk. Vi har gennem snart 14 år kørt som et makkerpar, der vitterlig ikke har skændtes en eneste gang. Jeg har fået lov til at arbejde på min egen måde med sagerne, og Niels har aldrig stillet spørgsmål ved mit arbejde. Det har gjort omstillingen fra selvstændig til ansat meget, meget let, fortæller Jan Engel.


Kunderne har hængt ved i 40 år

De mere end 40 år i byggebranchen er gået stærkt og har været præget af mange forandringer. Men mellem de mange spændende opgaver og oplevelser er der én ting, som Jan Engel er særligt glad for:

- Det er helt fantastisk, at langt de fleste af de gamle kunder er fulgt med. Der har kun været naturlig afgang, om man så må sige. Jeg har selv været fast tømrer/snedker på Greve Gymnasium siden starten i 1971 og Kommunernes Landsforening har for eksempel været kunde siden 1972, fortæller Jan Engel med stolt tilfredshed i stemmen.


Nu skal der sejles og rejses

Udover mere tid med hinanden og familien skal der også sejles, når pensionstilværelsen snart begynder for både Jan Engel og hans hustru Marianne, der går på efterløn senere på året. Sammen har de to børn, Søren på 38 og Gitte på 41, og i alt er der nu seks børnebørn i alderen 2 til 20 år.

Den store fritidsinteresse er båden, der ligger i Hundige Havn, hvor Jan Engel er medlem af bestyrelsen, og den aktive sejlsportsmand er også formand for Greve Sejlklub. Herudover har parret planer om en USA tur for at besøge nogle af de fem studerende, de gennem organisationen DIS har haft boende gennem årene.

Der er afskedsreception hos Moestrup på Industrihegnet 8A i Tune torsdag den 25. april kl. 13-17, hvor forretningsforbindelser, kunder og venner af huset er meget velkomne.



Læs mere her

tags: USA, afskedsreception, København, kunst, selvstændig, virksomhed, Håndværker, recept, Greve, Gymnasium, Kommunernes Landsforening, Hundige, organisation, studerende,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar