lørdag den 6. april 2013

Færdiguddannede bliver i Syddanmark

Kandidater fra Syddansk Universitet bliver i regionen efter endt uddannelse. Det viser en ny dimittendundersøgelse fra KarriereCentret, som også påviser, at hovedparten af kandidaterne er tilfredse med deres uddannelse og de kompetencer, de har fået gennem uddannelsen.

KarriereCentret på Syddansk Universitet har kortlagt dimittendernes erhvervs- og karriereveje i en ny dimittendundersøgelse om årgangene 2005 til 2009.

Undersøgelsen viser, at 79 % af dimittenderne er kommet i arbejde, og 10 % er i gang med en fuldtidsuddannelse som kandidat- eller ph.d.-studerende, mens kun en lille del (tre procent) er selvstændige. Cirka 40 % er gået direkte fra universitet ud i arbejde, og 89 % fik job inden for det første halve år. Det vil sige, at cirka ni ud af ti ikke i nævneværdigt omfang har været arbejdsløse.

Undersøgelsen viser også, at kun fire procent af dimittenderne stadig gik ledige efter et år.

Dimittendårgangene 2005-2009 kom på arbejdsmarkedet i en meget turbulent periode, hvor akademikerledigheden var den laveste i adskillige år, hvilket naturligvis har påvirket tiden fra dimission til det første job og dermed også undersøgelsens positive tal , udtaler daglig leder af KarriereCentret ved Syddansk Universitet, Mette Hansen.

Det undersøgelsen imidlertid også viser, er, at hovedparten af vores dimittender er tilfredse med deres uddannelse og de kompetencer, de har erhvervet, nu når de har fået lidt erfaringer på arbejdsmarkedet , tilføjer Mette Hansen. Samtidig vurderer hele to tredjedel af de dimitterede, at de er tilfredse med den erhvervsvejledning, de har modtaget. Det er selvfølgelig glædeligt, at universitetets mange vejlednings- og karrieretilbud giver de studerende en følelse af at være godt orienteret om jobmuligheder , tilføjer Mette Hansen.

Syddansk hjerneflugt på retur
Meget tyder på, at dimittenderne ikke længere automatisk søger mod hovedstadsområdet, når de står med eksamensbeviset i hånden og skal søge arbejde. Når en kandidat dimitterer fra Syddansk Universitet, taler sandsynligheden nemlig for, at vedkommende bliver boende i området, idet 57 % af kandidaterne bliver i regionen, hvilket svarer til en stigning på 10 procentpoint i forhold til sidste Kandidatundersøgelse fra 2005.

Det er glædeligt at se, at vores dimittender lader flyttekasserne blive på loftet og i højere grad retter blikket mod deres eget nærmiljø, når de skal søge arbejde , udtaler Mette Hansen. Vi tror på, at vi kan fastholde denne positive udvikling, men det siger sig selv, at regionens virksomheder fortsat spiller en væsentlig rolle i den udvikling , tilføjer Mette Hansen.

Undersøgelsen viser, at det især er dimittender fra Kolding og Sønderborg, der er glade for at blive i regionen, og som finder arbejde der.

CV-pleje
Med den stigende akademikerledighed er det afgørende, at de studerende plejer deres CV i løbet af studierne. Undersøgelsen viser da også, at dimittenderne er bevidste om, hvad der står på deres CV. Eksempelvis har over halvdelen (52 %) af dimittenderne gennemført et praktik- eller projektsamarbejde med en virksomhed under deres uddannelse. Det er en stigning på 10 procentpoint i forhold til Kandidatundersøgelsen fra 2005. Stort set alle (95 %) mener, at disse erfaringer kan bruges, når de skal søge deres første job. Desuden efterlyser hver anden færdiguddannet mere praktik og projektsamarbejde med en virksomhed på uddannelserne.

Flest humanister bliver selvstændige
Det er i højere grad humanister, der starter egen virksomhed blandt dimittenderne fra Syddansk Universitet. Undersøgelsen viser, at 62 % af alle selvstændige er dimitteret fra det humanistiske fakultet. Det er en vækst på 14 procentpoint i forhold til Kandidatundersøgelsen fra 2005. 7 ud af 10 såkaldte humanistiske virksomheder er enkeltmandsvirksomheder. De mange humanistiske enkeltmandsvirksomheder udgøres af konsulent- og rådgivningsvirksomhed samt medievirksomhed.

Potentiale frem for erfaring
Arbejdsmarkedet i 2010 er præget af en historisk stor konjunkturnedgang, der får virksomhederne til at tøve med at ansætte nyuddannet arbejdskraft. Det siger sig selv, at de nyuddannede kandidater er særlig hårdt ramt og ikke har de samme lyse jobudsigter som dimittendårgangene i vores undersøgelse. Jeg vil derfor opfordre virksomhederne til at se på potentialet og ikke kun fokusere på et erfaringstungt CV. I disse krisetider med mange nyuddannede akademikere har virksomhederne en enestående mulighed for at ansætte højt kvalificerede kandidater , slutter Mette Hansen.

Download Dimittendundersøgelsen 2009 her.

Læs mere om KarriereCentret på www.sdu.dk/karriere og www.sdu.dk/karrierenyheder.

Fakta: Kort om Dimittendundersøgelsen 2009
Undersøgelsen omfatter i alt 5548 kandidater og bachelorer, der dimitterede fra Syddansk Universitet i perioden 2005-2009. Undersøgelsen var udformet som en spørgeskemaundersøgelse på internettet, der blev suppleret med telefoninterview. Af de adspurgte valgte 42 % at svare, hvilket er repræsentativt for denne form for spørgeskemaundersøgelser. Syddansk Universitets første Kandidatundersøgelse udkom i 2005. Denne anden Dimittendundersøgelse er en videreførelse af undersøgelsen i 2005.

Undersøgelsen kortlægger, hvor universitetets dimittender får job efter endt uddannelse. Desuden er den med til at give et billede af, hvordan dimittenderne benytter deres uddannelse og dermed også, hvordan universitetet kan videreudvikle sine mange informations-, vejlednings- og rådgivningstilbud under og umiddelbart efter endt uddannelse.

Fakta: KarriereCentret
KarriereCentret på Syddansk Universitet er en gratis service til alle studerende på universitetet uanset studieretning og uanset om man lige er startet eller er ved at lægge sidste hånd på specialet.

KarriereCentret er repræsenteret med vejledere og virksomhedskonsulenter i hele den syddanske region seks i Odense og en i henholdsvis Esbjerg, Kolding og Sønderborg.

KarriereCentret tilbyder bl.a. kurser, arrangementer og individuel vejledning i forhold til jobsøgning og karrieremuligheder. Desuden formidler KarriereCentret studiejob, praktikpladser og specialesamarbejde med virksomheder. Læs mere på www.sdu.dk/karriere og www.sdu.dk/karrierenyheder.

Læs mere her

tags: 2009, 2010, internet, interview, Esbjerg, uddannelse, Odense, Kolding, selvstændig, arbejdsløs, virksomhed, hovedstad, Sønderborg, jobmuligheder, Syddansk Universitet., praktikplads, arbejdsmarked, Syddansk Universitet, studerende, arbejdskraft, miljø, eksamensbevis, nyuddanned, Fakta,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar