Næsten 18.000 personer forventes at dø af hjertekarsygdom alene i 2009 det svarer til næsten 1/3 af alle dødsfald. Det gør hjertekarsygdom til den hyppigste dødsårsag i Danmark. Internationale studier viser, at hjertekarsygdomme er en af de ting i livet, som de fleste for alvor kan gøre noget aktivt for at undgå. Et vigtigt skridt i den retning er, at man kender sin egen krops helbredstilstand og sørger for at reagere på dens mislyde i tide. lyder det i Hjerteforeningens pressemeddelelse, der ligeledes understreger vigtigheden af at kende sine Helbredstal. Hjerteforeningen anbefaler, at det er relevant med et årligt sundhedstjek med fokus på blodtryk, blodsukker, kolesteroltal, taljemål og kondital.
Hvis danskerne skal kende deres Helbredstal og tilbydes relevante forebyggende aktiviteter stiller det krav til en uddelegering af sundhedsfaglige kompetencer, så sundhedsvæsenet ikke skal bruge dyre ressourcer på at skyde gråspurve med kanoner. Det vil med andre ord sige, at der er brug for private aktører, og vel at mærke aktører, der ikke bare stjæler medarbejdere fra den offentlige sektor fortæller udviklingsdirektør Camilla Gregersen fra Healthcarevirksomheden At Work A/S.
Behov for målrettet kompetenceudvikling af nye aktører
Det er både økonomisk og praktisk uladsiggørligt, hvis de 100-tusindvis af mennesker, der vil have godt af et helbredstjek, eller som har behov for vejledning i vægttab, rygestop eller fysisk aktivitet skulle modtage denne ydelse af f.eks. en læge, diætist eller sygeplejerske. Det giver simpelthen ikke mening at tænke i de baner. fortsætter Camilla Gregersen, der tilføjer; Det kræver ikke en 3 ½ årig uddannelse at lave et helbredstjek, ej heller at give kostvejledning til overvægtige, eller udarbejde et træningsprogram, og det er derfor sund fornuft at kompetenceudvikle mere målrettet i forhold til de behov, der er stærkt stigende, og som kræver mange hænder , hvis man for alvor vil kunne løfte den opgave der foreligger.
Kostvejledere og helbredskonsulenter er de nye rygestop instruktører
Man har gennem mange år kendt til rygestopinstruktører, der er blevet særligt uddannet til at bistå rygere med rygestop, og tiden er nu kommet til at tænke i de samme baner i forhold til måling af helbredstal, kostvejledning, vægttab m.m. Og uddannelserne findes allerede på markedet.
At Work Skolen har gennem mere end 7 år udbudt kostvejlederuddannelsen Slankekonsulent , og med mere end 900 uddannede konsulenter menes uddannelsen at være den største kostvejlederuddannelse i Danmark.
At Work Skolen tilbyder ligeledes et kursus i Helbredstjek, således at man kan tilegne sig den nødvendige teoretiske samt praktiske viden, for at kunne foretage måling af blodtryk, blodsukker, totalkolesterol, fedtprocent og kondition, hvilket netop er de helbredstal som Hjerteforeningen sætter fokus på.
Vi ser mange sundhedsfaglige personer, der udbygger deres kompetencer ved at tage uddannelsen til slankekonsulent eller kurset i helbredstjek, f.eks. lægesekretærer, farmakonomer, fysioterapeuter og sygeplejersker, men uddannelserne kræver ingen forudsætninger, og størstedelen af vores kursister er derfor personer, der ønsker at arbejde med sundhedsfremme og forebyggelse, enten i privat regi, eller i forbindelse med deres arbejde. fortæller Camilla Gregersen, og fortsætter; der er en stor interesse for at gøre en forskel, og bidrage positivt til sin egen og andres livskvalitet, og det er den primære motivation, vi oplever blandt vores kursister. Og det er netop den motivation og velvilje blandt helt almindelige mennesker som er nødvendig, hvis vi skal gøre os forhåbning om at trænge igennem med sundhedsfremme, ikke kun hos de velstillede, men i den brede befolkning.
Til glæde for de fleste særligt med aktiviteter på arbejdspladserne
En uddannelse til slankekonsulent koster under ti tusinde kroner i alt, og kurset i helbredstjek koster mindre, og her inkluderer prisen endda udstyr til måling af blodtryk, blodsukker og totalkolesterol. Det er således ganske billigt at erhverve sig kompetencerne til at arbejde målrettet med sundhedsfremme og kunderne står ganske simpelt i kø.
Når vi er ude på arbejdspladser for at udføre f.eks. helbredstjek, så står medarbejderne i bogstavelig forstand i kø for at komme til, og når virksomhederne tilbyder slankehold selv med brugerbetaling ja så bliver de gang på gang overrasket over, hvor markant en interesse der er for tilbuddet fortæller Camilla Gregersen. Nogen virksomheder vælger at uddanne eget personale til at varetage helbredstjek og slankehold, hvorimod andre vælger en leverandør som At Work A/S, til at tage hånd om aktiviteten, og begge muligheder er i dag en realitet.
Som sundheds-forbrugere har vi ikke tid til at gå til lægen
Jeg tror bestemt, at vi kan forvente os, at sundhedsfremme i stigende grad vil blive efterspurgt i en fleksibel og tilgængelig form. Som sundheds-forbrugere har vi ikke tid til at gå til lægen, vi ønsker ikke at betragte os selv som syge, og vil derfor søge sundhedstilbud der er tilgængelige på arbejdspladsen, i foreningslivet, i lokalmiljøet, ja man kunne sågar tænke sig, at der er gratis tjek af totalkolesterol ved køb af 3 avokado afslutter Camilla Gregersen med et smil :-)
At Work Skolen har siden 1994 uddannet indenfor det sundhedsfaglige og tilbyder i dag uddannelser til fitnessinstruktør, personlig træner, sundhedscoach, kostvejleder, slankekonsulent, massør, sportsmassør, løbecoach (løbetræner) samt kurser indenfor idrætsskader, erhvervsmassage, sundhedscoaching, børn og overvægt, aktiv ernæring (sportsernæringskonsulent), helbredstjek, wellnessmassage, mad, nydelse og nærvær, samt indre sundhed. www.atwork.dk
Læs mere her
tags: Danmark, 2009, direktør, økonomi, uddannelse, brugerbetaling, virksomhed, slank, overvægtig, sundhedsvæsen, Hjerteforening, livskvalitet, kompetenceudvikling, pressemeddelelse, motivation, sprog, offentlige sektor, miljø, sygeplejerske, fitness, massage, vægttab, sygdom, sundhedstjek, helbred, massør, ernæring, rygestop, fitnessinstruktør, blodtryk, coach, kolesteroltal,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar