Ingeniørstuderende fra blandt andet Kina, Etiopien, Indien og Australien er i disse dage i Østjylland for at lære om det danske elnet på en international sommerskole, der er den første af sin art i Danmark.
Det danske elnet er frontløber i en global sammenhæng, fordi en stor del af strømmen produceres af vindmøller. Derfor er der stor interesse fra udlandet for at høre, hvordan vores el-produktion finder sted, og hvordan vi udnytter den alternative energi til at producere strøm til forbrugerne, siger ingeniørdocent Martin Heide Jørgensen fra Ingeniørhøjskolen i Århus.
Sammen med en række andre uddannelsesinstitutioner har Ingeniørhøjskolen i Århus arrangeret den internationale sommerskole, der varer frem til den 28. august. De 28 deltagere skal blandt andet undervises i teknologierne bag det danske elnet, besøge virksomhederne DONG Energy og Vattenfall og se en vindmølleteststation ved Nissum Fjord.
Stor interesse for at være med
Ingeniørstuderende fra 26 lande verden over har ansøgt om at være med på sommerskolen, der har base på Fuglsø-Centret på Mols. 28 studerende fra blandt andet Kina, Etiopien, Indien og Australien slap gennem nåleøjet. Ingeniørdocenten er ikke overrasket over, at unge mennesker fra hele verden vil deltage i den østjyske sommerskole.
Danske stærkstrømsingeniører har spillet en aktiv rolle i at udvikle teknologierne bag det danske elnet, hvor 21 procent af Danmarks el-produktion stammer fra vindmøller. Til sammenligning får Tyskland kun 6 procent af deres el fra vindmøller. Derfor er det oplagt, at udenlandske studerende vil høre om de danske erfaringer, siger Martin Heide Jørgensen.
Samtidig har den globale klimaudfordring skabt et generelt fokus på bæredygtig el-produktion, hvilket uden tvivl også har været med til at rette de unges øjne mod sommerskole i Danmark, som netop er globalt kendt for alternativ energi, tilføjer udviklingschefen.
Fokus på stærkstrømsingeniører
Et selvstændigt mål med sommerskolen er også at sætte fokus på uddannelsen af stærkstrømsingeniører i Danmark, hvor de største danske årgange af ingeniører med speciale i stærkstrøm i disse år er på vej på pension.
Det er stærkstrømsingeniører, der sørger for, at forbrugere og virksomheder til enhver tid har strøm i stikkontakten, og i de kommende år skal det danske elnet opgraderes markant. Derfor er jobmulighederne gode for stærkstrømsingeniører i Danmark, og det vil vi gerne bruge sommerskolen til at slå på tromme for, siger Martin Heide Jørgensen.
Det danske elnet er unikt, fordi det kan optage en stor andel el fra små lokale produktionsenheder i form af blandt andet vindmøller og kraftvarmeproducenter baseret på bioenergi. Den kommende kabellægning af transmissionsnettet skal opgradere elnettet, så det blandt andet kan håndtere brug af mere vindkraft.
FAKTA
Den internationale sommerskole bærer navnet Power og finder sted fra 9-28. august 2009 med base på Fuglsø-centret på Mols.
Sommerskolen arrangeres af Ingeniørhøjskolen i Århus, Ingeniørhøjskolen i København, Danmarks Tekniske Universitet samt Aalborg og Syddansk Universitet. Den støttes af EnergyMinds, der er interesseorganisation for forsyningsselskaberne.
De 28 deltagende ingeniørstuderende kommer fra 13 lande fordelt over hele verden. Det er gratis at deltage i sommerskolen.
Læs mere på www.iha.dk/summerschools
Læs mere her
tags: Danmark, 2009, Tyskland, København, Århus, uddannelse, Kina, selvstændig, Indien, Vattenfall, Østjylland, udland, Aalborg, virksomhed, teknologi, Australien, energi, DONG, Etiopien, sommerskole, vindmøller, el-produktion, Ingeniørhøjskolen, Ingeniørstuderende, Fuglsø-Centret, Mols, stærkstrømsingeniør, jobmuligheder, Danmarks Tekniske Universitet, Syddansk Universitet., EnergyMinds, organisation, Syddansk Universitet, studerende, uddannelsesinstitution,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar