Med 45 nystartede studerende slår et århusiansk kursus for teknikinteresserede unge alle rekorder. Aspirantkurset udbydes af Ingeniørhøjskolen i Århus og VUC Århus og er målrettet unge, der gerne vil læse ingeniør eller en anden teknisk uddannelse, men ikke har de nødvendige kvalifikationer til at komme ind.
I Århus findes der en stor gruppe unge, som ikke har afsluttet folkeskolen med de bedste karakterer, og som derfor har svært ved at tage en uddannelse. Især drenge med indvandrerbaggrund er hårdt ramt. Aspirantkurset er lavet specifikt til disse unge, og den store interesse viser, at kurset rammer lige i plet, siger rektor Ove Poulsen fra Ingeniørhøjskolen.
Aspirantkurset varer et halvt år og efterfølges af Ingeniørhøjskolens adgangskursus, som giver adgang til uddannelser som ingeniør, laborant og datamatiker. For at komme ind på aspirantkurset skal man være fyldt 18 år og have en afsluttet folkeskoleeksamen.
Tredobling af deltagerantal
De 45 nystartede studerende i januar 2010 er næsten tre gange så mange som i januar 2009, hvor 16 studerende startede på aspirantkurset.
Den store succes skyldes uden tvivl, at der er rigtig mange unge århusianere, der er interesserede i teknik og gerne vil uddanne sig inden for feltet. Samtidig har vi i efteråret gjort en stor indsats for at synliggøre kurset over for både de unge og deres studievejledere, hvilket formentlig har spillet positivt ind på optaget, siger Ove Poulsen.
Og kurset får rent faktisk de unge videre i uddannelsessystemet: 63 procent af de studerende, der startede på aspirantkurset i 2009, er i dag startet på Ingeniørhøjskolens adgangskursus. Blandt de studerende, der startede endnu tidligere, er en stor del i dag startet på ingeniøruddannelsen eller en anden videregående uddannelse med et teknisk fokus.
Stor samfundsmæssig gevinst
Hos VUC Århus peger rektor Preben Clausen på den store samfundsmæssig gevinst ved at få flere unge ind i uddannelsessystemet.
Med aspirantkurset understøtter vi regeringens mål om, at flere unge skal have en ungdomsuddannelse. Samtidig giver kurserne de unge nogle eksamensbeviser, som kan bruges overalt i det danske uddannelsessystem. Og så ved vi, at netop de tekniske uddannelser er gode til at bryde den sociale arv, siger Preben Clausen.
Regeringens målsætning er, at 95 procent af alle unge skal have en ungdomsuddannelse, mens 50 procent skal have en videregående uddannelse i 2015.
Studerende: Gang i uddannelsesmotoren
En af deltagerne på aspirantkurset er den 22-årige Farhan Hassen fra Århus, der har en 10. klasse som den senest afsluttede eksamen.
Jeg vil gerne have gang i uddannelsesmotoren efter at have arbejdet nogle år i England, og samtidig har jeg altid villet være ingeniør. Derfor var det oplagt for mig at starte på aspirantkurset, så jeg kan tage adgangskursus og derefter starte på uddannelsen som IKT-ingeniør på Ingeniørhøjskolen, siger Farhan Hassan.
Flere end 100 deltagere har gennemført aspirantkurset siden starten i 2005. Kurset er blandt andet støttet af midler fra Satspuljen, der fordeles hvert år ved forhandling og aftale mellem regeringen og satspuljepartierne (V, K, DF, R, SF, Soc.dem. og LA). Optagelse på kurset sker på baggrund af en visitationssamtale med en studievejleder.
Læs mere her
Ingen kommentarer:
Send en kommentar