Danmark vil blive et betydeligt rigere samfund, hvis vi får flere højtuddannede, viser en ny analyse. Og det er heldigvis aldrig for sent at uddanne sig. Med voksenuddannelsessystemet i Danmark har ufaglærte og folk med korte erhvervsuddannelser gode muligheder for at gå hele vejen fra ufaglært til højtuddannet.
Det er aldrig for sent at uddanne sig
Danmark har brug for flere højtuddannede for at klare sig i den globale økonomi. Og det er heldigvis aldrig for sent at uddanne sig. Med voksenuddannelsessystemet i Danmark har netop ufaglærte eller folk med korte erhvervsuddannelser gode muligheder for at gå hele vejen fra ufaglært til højtuddannet , siger Jørgen Ravnsbæk, studiechef ved Københavns Erhvervsakademi.
Uddannelse og kompetenceudvikling kan øge velfærden
En ny analyse fra Copenhagen Business School viser, at højtuddannede er langt mere produktive og skaber større resultater end ufaglærte. Højtuddannede er to til tre gange mere produktive end deres ufaglærte kolleger. Produktiviteten måles ved at personer med en lang uddannelse får højere løn end personer uden uddannelse, men også ved at højtuddannede er med til at løfte produktivitet og effektivitet i hele virksomheden. Velstanden kan løftes med 400.000 kroner om året, hver gang én person går fra at være ufaglært til at have en videregående uddannelse. Analysen er lavet af professor og tidligere vismand, Jan Rose Skaksen, og seniorøkonom Martin Junge, fra Copenhagen Business School, CBS.
Analysen bekræfter os i, at satsningen på efter- og videreuddannelse er den rigtige vej at gå. I 2006 offentliggjorde Regeringens Globaliseringsråd en strategi for, hvordan Danmark skal konkurrere i den globale økonomi. En af konklusionerne var netop, at Danmark gennem mere uddannelse og kompetenceudvikling kan øge produktiviteten, undgå hjerneflugt og dermed bevare velfærden. Et af svarene på denne udfordring var etableringen af Erhvervsakademierne i 2008. Erhvervsakademierne giver mulighed for at gå hele vejen fra ufagligt til videreuddannet indenfor mange fag - alt lige fra sundhed til byggeri og design , fortæller Jørgen Ravnsbæk fra Københavns Erhvervsakademi.
Uddannelse hele livet betaler sig
Vi ved, at voksenuddannelserne både betyder karriereløft og højere løn. Uddannelse er altså hurtigt tjent ind både for virksomhederne og samfundet! Derfor skal endnu flere arbejdsgivere få øjnene få op for akademi- og diplomuddannelser, som kan tages ved siden af jobbet. Hvis danskerne fortsat uddanner sig mere, så forbedrer Danmark sin konkurrenceevne i den globale økonomi gennem større produktivitet. Og det er heldigvis aldrig for sent at uddanne sig! , slutter Jørgen Ravnsbæk, studiechef ved Københavns Erhvervsakademi.
Fakta:
KEA - Københavns Erhvervsakademi udvikler og udbyder praksisrettede videregående uddannelser på erhvervsakademiniveau og professionsbachelorniveau.
Det sker i nært samarbejde med regionens erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner ind- og udland. KEA fungerer desuden som videnscenter for offentlige og private virksomheder.
KEA er en fusion af korte og mellemlange videregående uddannelser fra Københavns Tekniske Skole, BEC Design, BEC Management, TEC og CPH WEST.
KEA består af fire enheder: Design/business, Byggeri/produktion, Medie/it og Ledelse/efteruddannelse.
Læs mere her
Ingen kommentarer:
Send en kommentar