onsdag den 15. september 2010

Mesterskaber skal gøre erhvervsskoler bedre

De danske erhvervsskoler kan ikke hamle op med gymnasierne i kampen om de bogligt stærke elever. Derfor skal en række mesterskaber nu gøre erhvervsskolerne mere attraktive ved at appellere til konkurrencegenet hos elever og undervisere.

De danske erhvervsskoler har svært ved at tiltrække ressourcestærke elever, og det samme problem har man haft i Finland. Her begyndte man at afholde et årligt mesterskab, og det har gjort erhvervsuddannelserne uhyre populære. Tilgangen er vokset med 23 procent på bare 10 år, og det endda med nogle af de elever, der har gode boglige forudsætninger. Til sammenligning er tilgangen til de almene gymnasier faldet med 19 procent. Nu vil SkillsDenmark forsøge at gøre finnerne kunsten efter.

- Vi håber, at succesen vil gentage sig i Danmark, når vi afholder det første Danmarksmesterskab for erhvervsuddannelserne i januar 2011. Forhåbentligt kan erhvervsuddannelserne derved blive et positivt tilvalg i stedet for at være den sidste udvej, siger Jesper Juul Sørensen, der er uddannelseschef i Dansk Byggeri og formand for SkillsDenmark

Arrangementet skal være en årligt tilbagevendende begivenhed, og mesterskaberne skal altid afholdes i starten af året, så folkeskolens elever kan se, hvor langt man kan nå med en erhvervsuddannelse.

For at kvalificere sig til Danmarksmesterskaberne for erhvervsuddannelserne, skal man først igennem konkurrencer lokalt på skolerne. Derefter skal der dystes regionalt for at finde de fem bedste inden for hvert fag. Enkelte går senere videre til Verdensmesterskaberne, og for dem er der også mulighed for at deltage i andre internationale mesterskaber. Det betyder, at der kommer mere fokus på træning, talentpleje og udvikling, hvilket smitter af på undervisningen. Og det betyder igen, at de stærke elever får nogle mål og pejlemærker, de kan søge efter.

- Mange unge har konkurrencelysten, og et mesterskab vil give dem incitamentet til at komme med i dysten og arbejde hårdt for at være blandt eliten. Derudover er vi bekendt med, at flere fag har taget inspiration med hjem fra de internationale konkurrencer. For eksempel lærte malerne nogle teknikker om overflader ved WorldSkills i Japan, som nu en del af det danske pensum, siger Jesper Juul Sørensen.

Han forudser, at den øgede konkurrence blandt eleverne også kommer til at afspejle sig i det engagement, underviserne på erhvervsskolerne ligger for dagen.

- Vi tror, at der også vil opstå noget faglig konkurrence mellem underviserne om at få flest mulige elever med til konkurrencerne, og det vil kun gavne den øvrige undervisning. Et sundt konkurrencemiljø har rigtig mange vindere og eventyrlig mange sidegevinster, som alle vil bidrage til at løfte overliggeren på erhvervsskolerne, siger Jesper Juul Sørensen.

Fakta om SkillsDenmark
SkillsDenmark er den organisation, der sender unge danske lærlinge og elever af sted til de internationale konkurrencer WorldSkills og EuroSkills. SkillsDenmark afholder det første fælles Danmarksmesterskab i Odense til januar 2011.

Fakta om Worldskills
WorldSkills er verdensmesterskabet for håndværksfagene. WorldSkills bliver afholdt hvert andet år, og i 2009 var det i Calgary, Canada. Her dystede 15 unge danskere mod unge fra 50 andre lande.

Kontakt
Jesper Juul Sørensen, uddannelseschef i Dansk Byggeri, formand for SkillsDenmark, tlf: 21 66 50 20
Johannes Hartkopf-Mikkelsen, kommunikationsmedarbejder, Dansk Byggeri, tlf: 40 12 98 75

Læs mere her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar