Skoleelever bliver dygtigere, når de kan to sprog. Vi må vende debatten om integration og tosprogede på hovedet, mener eksperter fra Professionshøjskolen UCC.
UCC afholder den 28. september konference om "integration på nye måder". UCC's lærer- og pædagoguddannelser har flere eksempler på mulige veje til succes. Fx er en læreruddannelse blevet fremhævet af OECD i foråret 2010 for sin indsats, og en pædagoguddannelse har stor succes med forberedelseskurser for tosprogede.
- Vi skal være gode til at tiltrække unge med/af anden etnisk baggrund til vores uddannelser. Der er brug for, at flere med indvandrerbaggrund får succes i grundskole, uddannelse og job. Fremtidens lærere og pædagoger skal kunne agere og arbejde i skoler og institutioner, der bliver mere globale og multikulturelle, siger UCC's rektor Laust Joen Jakobsen.
Blandt oplægsholderne på konferencen er to eksperter fra UCC, der bl.a. siger:
- En gevinst for samfundet: " Vi ved fra amerikanske undersøgelser, at elever kan blive dygtigere af at lære på to sprog end kun et. Det kræver en meget tydelig undervisning med fokus på sprog, og at elevernes sproglige og kulturelle baggrund anvendes i undervisningen. Tænk hvis vi i Danmark begynder at betragte det at kunne to sprog som en ressource for den enkelte elev og som en gevinst for samfundet i en globaliseret verden" (lektor Mette Ginman).
- "Folkeskolens "curriculum" skal tage højde for det globale samfund : Lovgivning, vejledninger og læreplaner er noget af det, som er indeholdt i folkeskolens samlede "curriculum". Det danske uddannelsessystem må udvikle sit curriculum, så det rummer den sproglige og kulturelle mangfoldighed, som borgerne repræsenterer (lektor Bergthora S. Kristjansdottir).
Undervisningsminister Tina Nedergaard indleder konferencen, hvor der også fortælles om bl.a. erfaringer fra skoler i Stockholm, om Integrationsministeriets projekter og om forsknings- og udviklingsprogrammet "Tegn på sprog". Stand up komiker Omar Marzouk er på scenen under overskriften "indvandrer og ordblind - hvordan jeg overlevede det danske uddannelsessystem".
Konferencen finder sted på Læreruddannelsen Blaagaard/KDAS, Mørkhøj Park Allé 5, 2860 Søborg. Nærmere program kan ses på http://www.ucc.dk target=_blank>www.ucc.dk.
Yderligere oplysninger:
Kommunikationschef Søren Jensen, tlf. 41 89 70 60
Projektleder Theresia Swanholm, tlf. 41 89 82 95
Læs mere her
tags: Danmark, 2010, Stockholm, uddannelse, Integrationsministeriets, folkeskole, rektor, sprog, undervisning,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar