Med det almene gymnasiums overgang til selveje under staten med taxameterstyring får alle ungdomsuddannelser efter strukturreformen samme styreform. Da forligspartierne samtidig lover ikke blot en analyse, men en reform af styresystemet, er der åbnet op for ensartede vilkår for alle uddannelsesretninger og bedre uddannelser til de unge.
Det almene gymnasiums overgang til selveje under staten får formentlig stor betydning i hverdagen; ikke blot for det almene gymnasium, men også for handelsskolerne, de tekniske skoler og de øvrige ungdomsuddannelser.
"Med gymnasiernes overgang til samme styreform som de andre ungdomsuddannelser lover forligspartierne at gennemføre en reform af systemet. Det er chancen for at skabe en bedre økonomi og mere reel selvforvaltning på handelsskolerne, som har været økonomisk trængte i mange år", siger Steen Sørensen, formand for HFI, Handelsskolernes Forstander– og Inspektørforening.
"Samtidig skaber samme styreform for alle ungdomsuddannelserne ligeværdighed og mulighed for samarbejde mellem uddannelserne", siger Steen Sørensen.
Handelsskolerne har i mange år fået tildelt langt færre penge per elev end det almene gymnasium. Nu skal skolerne have tildelt penge efter samme system, og ungdomsuddannelserne kan samlet med stor kraft kæmpe for at få gennemført et taxameter– og selvejesystem, som forøger kvaliteten i alle ungdomsuddannelser.
En yderligere fordel for de unge bliver, at udbuddet af ungdomsuddannelser bliver lettere at overskue, når alle tre gymnasieuddannelser, handelsgymnasium, teknisk gymnasium og det almene gymnasium samt erhvervsuddannelser kommer ind under samme hat.
"De unge i folkeskolens ældste klasser får lettere ved at vælge den ungdomsuddannelse, som passer til dem. Og gennemfører regeringen en virkelig grundlæggende reform af styringssystemet, så er der gode muligheder for, at de efterfølgende får højere kvalitet i uddannelserne", siger Steen Sørensen.
Det almene gymnasium overgår fra amterne til staten fra august 2005, men indfører først rigtig taxameterstyret selveje efter en 2½–årig overgangsperiode.
HFI’s holdninger og handelsskolernes situation er gennemgået i HFI’s og Handelsskolernes Bestyrelsesforenings seneste nyhedsbrev, der findes på hjemmesiden www.hfi.dk.
Flere oplysninger:
Sekretariatschef Handelsskolernes Forstander– og Inspektørforening, Annette Larsen: 3393 6699, 2144 3550
Sekretariatschef Handelsskolernes Bestyrelsesforening, Ulla Groth, 3391 3390, 4087 3374
tags: økonomi, uddannelse, regeringen, penge, regering, folkeskole, erhvervsuddannelser,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar