I hvad der ligner et gryende centralistisk opgør med den decentrale danske selvejemodel, svinger regeringen med Finansministeriet i spidsen endnu en gang sparekniven over de selvejende uddannelsesinstitutioner, samtidig med at skolernes ledelsesrum indsnævres dramatisk.
Den mangeårige tradition for selvejende danske erhvervsskoler er under alvorligt pres. Regeringen er bevidst eller ubevidst i gang med fuldstændigt at undergrave selvejeformen og dermed skolernes muligheder for at agere efter eget initiativ og på eget ansvar. Danske Erhvervsskoler erhvervsskolernes ledere opfordrer derfor, fra sit repræsentantskabsmøde i Kolding, på det kraftigste den danske regering til klart at melde ud, hvad man ønsker med den danske selvejemodel!
Desværre tyder alt på, at regeringen arbejder for en til stadighed øget centralisering af det danske samfund. Danske Erhvervsskoler kan ikke opfatte Finansministeriets forslag om administrative fællesskaber og indkøbseffektiviseringer som andet end en begyndende opløsning af selvejet og en tilbagevenden til den centrale statslige styring.
For at en institution skal kunne kalde sig selvejende, kræver det, at institutionen har økonomisk råderum og frihed til at tage beslutninger, så bestyrelse og ledelse i samråd kan prioritere. At store dele af skolernes økonomi er styret fra centralt hold via taxametret, er en helt anden diskussion, men situationen er i dag, at uddannelsesinstitutionerne bliver pålagt et hav af centrale regelsæt, forordninger og afrapporteringer i en sådan grad, at institutionernes reelle handlerum og ret til selv at kunne disponere efterhånden er indskrænket til et absolut minimum. Når så skolerne mere eller mindre mister retten til at disponere over store dele af sine indkøb samt ikke længere kan bestemme over betragtelige dele af sine administrative rutiner, ja, så er spørgsmålet vel egentlig, om vi i realiteten stadig har selveje
"Det er besynderligt, at mens regeringen lancerer en kæmpe kampagne, for at danskerne skal tage et større personligt ansvar, så undergraver man samtidig de ledere og bestyrelser på erhvervsskolerne, som hver dag påtager sig et enormt ansvar for at hjælpe regeringen med at nå målsætningen om uddannelser i verdensklasse. Ønsker man et reelt selveje, må man også acceptere, at institutionerne har den økonomiske frihed til at handle og agere. Det nytter ikke noget, at centraladministrationen har erklæret selvejet krig og overdænger institutionerne med krav om mere kontrol, flere besparelser, færre penge og en generel mistro til, at man godt kan finde ud af at lave gode uddannelser og uddannelsesinstitutioner ude i selvejesystemet", siger Ingo Østerskov, formand for Danske Erhvervsskoler.
Valg til Danske Erhvervsskolers bestyrelse:
Ingo Østerskov blev genvalgt som formand og Peter Amstrup blev valgt som næstformand. Finn Karlsen blev valgt ind som nyt bestyrelsesmedlem. Helene Reffstrup Møller og Jens Høffner blev valgt som henholdsvis 1. og 2. suppleant.
Den nye bestyrelse for Danske Erhvervsskoler ser således ud:
Formand
Ingo Østerskov, direktør BEC Business Education College
Næstformand
Peter Amstrup, direktør, EUC Vest
Poul Søe Jeppesen, direktør, Aalborg Handelsskole
Leif Bille, direktør, TEC
Anne Mette Zachariassen, Rektor, TEKO
Mette Greisen, afdelingsforstander, Tietgen Skolen
Mette Tram, uddannelseschef, Selandia
Erik Andersen, informationschef, Niels Brock
Finn Karlsen, direktør, EUC Syd
1. suppleant:
Helene Reffstrup Møller, direktør, Erhvervsskolerne i Aars
2. suppleant:
Jens Høffner, forstander, VIA University College
Yderligere oplysninger: Formand Ingo Østerskov, 40 10 89 10, eller konstitueret direktør Charlotte Lundsgaard, 333 77 888 eller 20 12 00 97.
Læs mere her
tags: direktør, retten, økonomi, uddannelse, EU, Kolding, regeringen, Aalborg, bestyrelsesmedlem, penge, sparekniv, regering, rock, Danske Erhvervsskoler, uddannelseschef, uddannelsesinstitution,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar