fredag den 17. oktober 2014

Urimelig kritik af erhvervsskolerne

Undervisningsminister Bertel Haarder retter en skarp kritik mod erhvervsskolerne i dagens Politiken og truer flere skoler med at fratage dem retten til at udbyde uddannelser til udenlandske studerende. Men kritikken er helt urimelig, og truslen er malplaceret. Fejlen ligger hos Undervisningsministeriet og Udlændingeservice, der efter flere forespørgsler endnu ikke har lavet retningslinjer for, hvordan skolerne skal håndtere de konfliktende regler fra de to ministerier vedrørende udenlandske studerende.

Det har de sjællandske erhvervsskoler påpeget for længe siden, og de tog derfor initiativ til et møde med Undervisningsministeriet og Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration. Mødet blev afholdt 15. januar, men siden er der ikke sket noget i sagen. Skolerne afventer stadig klare retningslinjer fra de to ministerier. Det er nu 5 måneder siden.

Det er derfor ikke en rimelig kritik, undervisningsminister Bertel Haarder retter mod erhvervsskolerne, når han siger, at skolerne er forpligtede til at tjekke de studerendes studieaktivitet. I alle de tilfælde, hvor en studerende ikke har opfyldt forudsætningerne, orienteres Udlændingeservice, som reglerne foreskriver. Skolerne har ifølge adgangsbekendtgørelsen for de videregående uddannelser imidlertid ikke mulighed for at bortvise den studerende før 2 år efter studiestart. Og det er her, at der ikke er overensstemmelse mellem Undervisningsministeriets og Udlændingeservices bekendtgørelser på området.

Danske Erhvervsskoler tager afstand fra misbrug af reglerne. Erhvervsskolerne har i mange år arbejdet seriøst med både optag og gennemførelse for udenlandske studerende, og udenlandske studerende er et meget velkomment islæt i studiemiljøet på den enkelte erhvervsskole.

Den proces, de studerende fra lande uden for EU og EØS skal igennem for at kunne studere i Danmark, er omfattende og grundig. Ambassader, konsulater og Udlændingeservice har mulighed for at give et såkaldt "formodningsafslag" til både skoler og ansøgere, hvis det formodes, at ansøgerne enten ikke er kvalificerede til at – eller seriøse med henblik på at – gennemføre en uddannelse.

Slipper de udenlandske ansøgere gennem nåleøjet og bliver optaget på et studium, gælder samme regler for dem som for danske studerende – det primære princip inden for de videregående uddannelser er, at der ikke er mødepligt, og at de studerendes studieaktivitet måles på, om de opfylder de forudsætninger, der er lagt ind i den enkelte uddannelse.

Mange skoler er begyndt at afholde for–kurser, som skal bestås enten i de studerendes hjemlande eller her i landet, før man kan komme ind på studiet. Ligeledes arbejdes der med etiske regelsæt for, hvordan man håndterer udenlandske studerende.
 

Læs mere her

tags: Danmark, retten, uddannelse, EU, Politiken, Bertel Haarder, undervisningsminister, Danske Erhvervsskoler, undervisning, Undervisningsministeriet, studerende, videregående uddannelse, miljø,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar